5 tips för att komma igång med träningen

Om du har svårt att komma igång med träningen kan dessa tips hjälpa dig på traven. De passar även dig som börjar träna, men snabbt slutar på grund av uteblivna resultat eller bristande motivation. Träning är något som bör ske regelbundet. Det är bättre med lättare träning som sker regelbundet eller att träna intensivt i perioder och sedan ingenting i andra perioder. Här får du tips på hur du kommer igång och håller fast vid träningen.

1. Hitta din anledning

Om du inte vet varför du vill träna är det svårt att hitta motivationen. Tänk noggrant igenom varför du vill komma igång med träningen och vad du vill uppnå. Olika personer har olika saker som motiverar dem till att träna. Det kan exempelvis handla om att bli starkare, må bättre, få mer energi i vardagen, gå ned i vikt eller klara av ett särskilt tid- eller distansmål. Oavsett vad det är som driver dig så är det viktigt att du reflekterar över det. När du vet varför du vill träna är det mycket lättare att sätta upp specifika mål som motiverar dig.

2. Konkretisera dina mål

Utifrån din huvudsakliga anledning kan du definiera konkreta mål och delmål. Undvik diffusa mål som att “bli starkare” eller mål som är alltför svåra att uppnå. Om du exempelvis börjar löpträna bör du undvika mål som att springa milen under 45 minuter. Detta är såklart möjligt, men det finns många delmål på vägen. Ett första mål kan till exempel vara att klara av att springa 5 kilometer utan uppehåll. Det är en konkret mål som du kan klara av med några veckors träning. Om anledning är att gå ned i vikt bör du undvika att stirra dig blind på vågen. Träning ger dig muskler och således kan det leda till att du går upp i vikt. Istället kan det vara bättre att titta på hur kläderna sitter.

3. Gå inte ut för hårt

Ett misstag många nybörjare gör är att de går ut för hårt. Om du tränar alldeles för hårt i början kan det dels leda till skador, men även till att du tappar motivationen. Bygg upp din träning successivt och var inte för hård mot sig själv. Lite träning är bättre än ingen alls.

4. Gör något roligt

Välj en träningsform som du tycker är kul. Detta är nyckeln för att du ska kunna träna regelbundet. Variera gärna olika träningsformer och träna tillsammans med en kompis. Att ta hjälp av en personlig tränare kan även hjälp till för att komma igång.

5. Belöna dig själv

Var snäll mot sig själv och ge dig själv små belöningar emellanåt. Kanske handlar det om att ge dig själv ett par snygga träningskläder eller ett avkopplande bad efter träningen. Det spelar ingen roll vad det är, så länge du mår bra av det.

total