Ät rätt innan träning

Att äta rätt innan träning och tävling är mycket viktigt om du ska kunna prestera så bra som möjligt. Att äta rätt beror såklart på vilken typ av träning du ska utföra. Ett långt maratonlopp kräver en annan sorts förberedelse än en 5 kilometers joggingrunda eller ett pass på gymmet. Här får du rekommendationer om hur du bör äta innan ett träningspass.

Mat


Innan ett träningspass, oavsett om det är ett lätt eller hårt pass, bör du tänka på att inte äta för mycket innan. Du bör framför allt undvika livsmedel som tar lång tid att bryta ned, exempelvis fiberrika livsmedel. Anledningen till att dessa bör undvikas är för att det går åt mycket energi för att kroppen ska kunna bryta ned maten vilket leder till att du inte har tillräckligt med energi under träningen. Generellt sett ska du undvika att äta för nära inpå passet, men det beror också på vad du ska träna. Om du ska träna ett högintensivt pass med konditionsträning eller förbränning, exempelvis löpning eller aerobics, bör du äta 2-4 timmar innan. Ät gärna ett ordentligt mål långt innan passet. Cirka 30 minuter innan kan du komplettera med en banan eller något annat som är lätt för kroppen att bryta ned. Vid styrketräning är det däremot möjligt att äta närmare inpå. Ofta rekommenderas det att du äter 1-2 timmar innan styrkepasset. För ett styrkepass behöver du energi som gör att du orkar lyfta tungt och intensivt. Det bästa är att äta både kolhydrater och protein före passet. Energiintaget före ett träningspass bör vara i form av ett mellanmål. Om du vill äta ett större mål, exempelvis lunch eller middag, bör det ske minst två timmar innan passet så att kroppen har tid att bryta ned det.

Det är inte farligt att träna på fastande mage, men det kommer dock att resultera i att du förmodligen inte har tillräckligt med ork för att prestera ordentligt. Vid styrketräning utan att att äta något innan är det risk att musklerna bryts ned istället för att byggas upp. Illamående, trötthet och yrsel kan också förekomma om du tränar på fastande mage.

Vätska

Vätskeintaget är också mycket viktigt innan ett träningspass. Du kan med fördel dricka relativt mycket, dock max 5 deciliter vatten, 2-3 timmar innan träningspasset. Detta fyller på kroppens vätskeförråd och minskar risken för uttorkning. Detta är särskilt viktigt vid längre uthållighetsträning där du inte har möjlighet att fylla på med vätska under träningen. Cirka 15 minuter innan träning kan du dricka 2 deciliter vatten eller sportdryck.

total