Ät rätt under träning

Många gånger behöver man inte inta energi under träningspasset, men det beror på hur långt samt hur intensivt passet är. Det behövs dock ofta någon form av vätska. Här kan du läsa mer om energiintag under träning.

Mat

De allra flesta träningspass klarar du av utan ett energiintag under själva passet. Om du ser till att äta ordentligt både innan och efter träningen så räcker det vanligtvis med vatten. Om passet däremot är högintensivt och längre än 60 minuter är det dock rekommenderat att äta eller dricka något energirikt för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Vissa väljer att ta en Dextrosol, en halv banan eller något liknande. För många är det dock svårt att äta under träning och därför väljer de att inta energi i form av vätska, oftast sportdryck. Tänk dock på att de allra flesta träningspass inte kräver att du äter något under passet, men om du exempelvis ska springa ett långt lopp eller vara ute i flera timmar så kommer det vara nödvändigt för att orka prestera.

Vätska

Vätskeintaget är mycket viktigt för att du ska kunna prestera så bra som möjligt. Drick även om du inte känner dig törstig. Törst är nämligen en varningssignal och när du känner dig törstig har du redan vätskebrist. Vid styrketräning eller annan träning kan det vara en god idé att regelbundet dricka vatten. Vid löpning eller träning där du inte har möjlighet att ha en vattenflaska bredvid dig är det extra viktigt att du tänker på att dricka ordentligt innan och efter passet. Om ditt löp-pass eller träningspass är längre än 1.5 timmar bör du se över möjligheterna att dricka under träningen. Sportdryck är bra vid längre pass eftersom det ger både vätska och energi. Vid långa tävlingslopp bör du dricka vid varje vätskekontroll.

total