Löpning & styrketräning för nybörjare

Löpning och styrketräning är några av de populäraste sporterna bland motionärer. Många väljer att kombinera dessa tillsammans eftersom de ger både styra och uthållighet. Trots dess popularitet är det många som tycker att både styrketräning och löpning är riktigt tråkigt och oinspirerande. Olika sporter passar olika personligheter, men både löpning och styrketräning går att anpassa efter behov och målsättning. Löpträning behöver inte innebära att du måste springa en halvmara och du behöver inte heller lyfta extremt tunga vikter på gymmet. Här får du tips hur du kommer igång med löpning och styrketräning och skräddarsyr träningen efter dina behov.

Kom igång med löpning

Många är övertygade om att löpning är en sport som kan passa alla. Det gäller bara att hitta de rutiner som passar dig. Om du drivs av utmaningar kan det vara en god idé att anmäla dig till ett lopp. För många kan det däremot bli jobbigt och stressigt om man ställer för höga krav på sig själv och jämför sig med andra. Att känna att man måste springa på en viss tid eller en viss distans kan snabbt förstöra glädjen med löpningen. Utgå från dig själv och spring utan krav. Sänk pressen och var glad och nöjd att du kom iväg på löprundan.

Om du är nybörjare eller om du inte har sprungit på länge är det viktigt att du successivt bygger upp din träningsmängd. Om du försöker springa långt eller snabbt i början kommer du snabbt att inse att din kropp inte är redo för det. Börja med korta distanser i lugnt tempo och öka distansen med max 1-2 kilometer i veckan. Varva gärna löpning och gång under de första löpturerna. Du kan exempelvis gå 3 minuter och springa 5 minuter.

Variation är viktigt för att löpningen inte ska bli enformig. Det är en mycket vanlig orsak till varför folk tycker att löpning är tråkigt. Variera därför rundan och spring på olika platser, på olika underlag och i olika hastigheter. Spring ensam ibland och med sällskap andra gånger.

Kom igång med styrketräning

Gymmet är en plats som avskräcker många människor. Styrketräning är dock ett väldigt bra komplement till övriga sporter. Dessutom kan du skräddarsy dina övningar efter dina behov. Jämför dig inte med andra utan utgå efter vad du vill uppnå. Det kan vara bra att ta hjälp av en personlig tränare i början som kan instruera dig hur du använder de olika maskinerna samt ge tips på övningar. För att styrketräningen ska vara effektiv och skonsam är det viktigt att du lär dig rätt teknik. Återigen kan du ta hjälp av en personlig tränare eller en kunnig vän. Precis som med löpning är det viktigt att du börjar lätt och successivt bygger upp dina muskler och kapacitet.

total