Segla med barn

Segling är en mycket populär sommarsport som passar för barnfamiljer. Att segla med stora såväl som små barn ställer extra krav på säkerheten och planeringen. Med god planering kan seglatsen bli ett minne för livet. Segling ger barn en större förståelse och respekt för naturen och vädret. Det ger dem även nyttig erfarenhet när det kommer till planering, packning och livet på sjön. Många tror att segling med barn är krångligt och farligt, men det finns till och med familjer som seglar jorden runt med barn. Här kommer de bästa tipsen inför segling med barn.

Jollesegling

De flesta barn lär sig segla i små jollar, vanligtvis optimistjollar, som lämpar sig för dagssegling. En optimistjolle är en liten enmansbåt som är bra för att små barn ska få prova på att segla och lära sig de fyra segelsätten. Om ni ska ut på en seglats med hela familjen är det dock inget krav att barnen kan segla sedan tidigare, men de som vill ge sina barn en provsmak på båtlivet kan med fördel ta med dem ut i små jollar.

Familjesegling i kölbåt

De flesta familjeseglatser sker i kölbåtar där det oftast finns en hytt med möjlighet att sova. Denna typ av båt passar perfekt även för barnfamiljer, men det är viktigt att ha ordning och reda på sakerna. Se till att endast packa de nödvändigaste eftersom utrymmet på en båt är begränsat. Det första ni bör göra innan ni påbörjar seglatsen är att packa upp och stuva undan packningen. Under seglingen bör inga föremål vara lösa. Detta är viktigt ur säkerhetssynpunkt, men det gör även seglatsen mycket trevligare.

Reseapotek & Säkerhetsutrustning

Ute på sjön är det svårt att få tag på medicin, plåster eller annat nödvändigt. Det är mycket viktigt att vara förbered om olyckan skulle vara framme. Packa därför all nödvändig medicin, en första hjälpen väska och säkerhetsutrustning som flytväst, säkerhetslina och brandsläckare.

total