Skidåkning med familjen

Skidåkning är en sport som passar hela familjen. Även mycket små barn kan stå på ett par skidor och åka med hjälp av sele. De flesta skidorter har en eller flera flacka backar som är anpassade för små barn och nybörjare. Det krävs dock att både klädsel och energiintag planeras för att skidåkningen ska bli en kul upplevelse för hela familjen.

Säkerheten först

Om barnen tycker att det är otäckt att åka skidor är chansen liten att de kommer att tycka om det. Ta det säkra före det osäkra och öva i snälla backar. Gröna backar och de så kallade barnbackarna är perfekta för små barn och för nybörjare. Se till att barnen har hjälm på sig. De vuxna kan med fördel föregå med gott exempel och ha hjälm på sig.

Varma kläder och ombyte

Skidåkning sker alltid där det finns snö vilket innebär att det ofta är kallt. Det kan vara svårt att förutse hur kallt det är i backen eftersom det beror på väder och vind. Frusna barn är sällan roligt och det kan förstöra hela skidsemestern. Inför varje skiddag bör du se till att packa extra strumpor, vantar och halsduk till barnen. Oftast är det händerna och tårna som blir frusna.

Matpauser

Planera in många pauser för mat och dryck. Varm dryck som varm choklad är ett perfekt sätt att få frusna och trötta barn att piggna till. I de flesta skidorter finns det gott om kaféer och restauranger både nere i byn och på toppen av fjället. Det kan vara bra att välja en av dessa som samlingspunkt. Kanske vill några vara inomhus och värma sig medan resten av familjen åker. Att ta med sig en termos och lite fika är ett annat tips till barnfamiljer. Skidåkning är en krävande sport och det är viktigt att fylla på med energi.

total