Vad är “bra” livsmedel vid träning?

Det talas ofta om att man ska äta en varierad kost bestående av “bra” och livsmedel. För många personer är det ganska diffust vad som egentligen menas med bra livsmedel. Här kan du läsa mer om vad det egentligen innebär och vilka livsmedel som faktiskt är bra för dig.

Bra livsmedel


Bra livsmedel är de som innehåller många nödvändiga näringsämnen. Framför allt så skiljer man på nyttiga och onyttiga fetter. Fett är en viktig energikälla och kroppen behöver fett för att må bra. Nyttiga fetter är de som ibland benämns som omättade fetter. Dessa hittar du i frön, nötter, avokado, fet fisk och vegetabiliska oljor som exempelvis olivolja. Bra proteiner finns i kött, fisk, fågel, mejeriprodukter, baljväxter, sojabönor och nötter. Bra kolhydrater finns bland annat i fullkornsbröd, fullkornspasta, frukt och grönsaker.

Onyttigheter

Den som stävar efter en hälsosam och balanserad kost bör utesluta, eller åtminstone dra ned på onyttigheter som läsk, snabbmat, bakverk och godis eftersom de tillför mycket lite näring. Det råder en debatt huruvida snabba kolhydrater som vit pasta och vitt bröd eller bra eller nyttigt vid träning. Ibland kan det vara bra i måttliga mängder för att snabbt fylla på med energi.

total