Träning för gravida

De flesta som är gravida är inte nybörjare vad gäller träning, men graviditeten innebär nya förutsättningar när det gäller träning. Det är bevisat att fysisk aktivitet är bra för gravida kvinnor, men det viktigaste är såklart att lyssna på kroppens signaler. Ingen graviditet är den andra lik och det finns ingen träningsplan som gäller för alla. Det är alltid bra att rådfråga med läkare eller barnmorska om du känner sig osäker. Här kan du läsa mer om träning för gravida.

Får man träna vid graviditet?

Många är osäkra på om det är bra att träna när man är gravid. Vissa tar det säkra före det osäkra och undviker därför fysisk aktivitet under graviditeten. Studier visar dock på att det är bra om du tränar och rör på dig när du väntar barn. Rörligheten förbereder kroppen för förlossningen samt gör det lättare att komma tillbaka till den ursprungliga formen efter graviditeten. Kroppen förändras mycket under graviditeten och träningen hjälper kroppen att klara av dessa förändringar och påfrestningar.

Vilken form av träning är bra?

Fysisk aktivitet innefattar många olika sorters sporter och aktiviteter. Det kan handla om cykling, promenader, yoga, konditionsträning eller styrketräning. Välj den träningsform som du tycker om och som känns bra. I slutet av graviditeten kan kroppen kännas tung och du kan behöva anpassa aktiviteterna. Glöm inte bort att värma upp och stretcha efter varje träningspass. Styrketräningen är mycket bra, framför allt ryggen och bäckenbotten, men även armar, ben och magmuskler.

Hur ofta bör man träna?

Det är rekommenderat att gravida tränar åtminstone 2,5 timmar i veckan utspritt på tre olika dagar. Träningsmängden och intensiteten beror även på vilken träningsbakgrund du har sedan tidigare. Om du tränat mycket kan du oftast hålla igång längre än någon som precis börjat träna. Om du är gravid och precis börjat träna kan det vara klokt att börja med korta och lätta pass på cirka 10-15 minuter.

Hur ska jag träna?

Om du är osäker på vilka övningar eller hur intensivt du kan träna bör du rådgöra med läkare, barnmorska eller en personlig tränare. Generellt sätt bör du inte lyfta för tungt när du tränar styrketräning. Det är bättre att göra fler repetitioner med lätta vikter. När det gäller konditionsträning är det viktigt att du inte blir för varm. Detta gäller framför allt under den första trimestern. Det är mycket viktigt att du dricker ordentligt och ser till att du inte blir uttorkad. Var även noggrann med ditt energiintag innan och efter träningen så att du håller blodsockernivån i balans.

total