Alla som tränar vet hur viktigt det är att äta rätt. Kosten är nyckeln till att prestera väl på träningen. Detta gäller oavsett vilken sport du utövar. Ju oftare och hårdare du tränar, desto viktigare är det dock att du inte slarvar med kosten. Mat och dryck är kroppens bränsle och om du inte får i dig tillräckligt med energi och näring kommer du må dåligt. Vid långvarigt slarv med kosten kan det även leda till skador. God kosthållning är en förutsättning för kunna uppnå optimala träningsresultat samt för att kroppen ska kunna återhämta sig.
Variation är viktigt
Tumregeln är att äta varierat så att du får i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler, fett, protein, kolhydrater och andra nödvändiga näringsämnen. En elitidrottare har vanligtvis järnkoll på sin diet, men motionärer som successivt ökar sin träningsmängd glömmer ofta bort att anpassa sin kost. Om du tränar ofta och mycket gör du av med mer kalorier. Därför måste du se till att äta mer för att du inte ska få ett energiunderskott. Utan tillräckligt med energi kommer det att bli svårt att prestera bra och träningen kan få en negativ effekt på kroppen. Å andra sidan finns det även många som gör misstaget att de äter för mycket när de börjar träna. Bara för att man börjar springa fem kilometer i veckan betyder det inte att man kan frossa i snabbmat och onyttigheter. Alla människor bör följa en balanserad, varierad och hälsosam diet. Detta blir dock ännu viktigare för dig som vill utvecklas i din träning.
Näringsrekommendationer
Livsmedelverket ger ut näringsrekommendationer för idrottare som ges ut av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Att rådgöra med en dietist som kan skräddarsy dieten efter din träning är förmodligen det bästa alternativet. För de allra flesta motionärer är det dock tillräckligt att följa de allmänna näringsrekommendationerna. Tänk även på att de rekommenderade intaget av vitaminer och mineraler är desamma för vanliga personer som för professionella idrottare. När energiintaget ökar så ökar även intaget av vitaminer och mineraler. Med andra ord är det lättare för personer med högt energiintag att få i sig de rekommenderade värdena förutsatt att kosten är näringsrik och balanserad.
Skillnader mellan olika sporter
För de allra flesta motionärer räcker det som sagt med att följa de allmänna näringsrekommendationerna, men kosten kan såklart även hjälpa till att uppnå specifika mål för vissa sporter. Exempelvis kan ett extra stort intag av kolhydrater behövas för långdistanslöpning eller andra uthållighetssporter. För den som vill bygga muskler kan ett extra stort intag av protein vara nödvändigt.