Kom igång med löpning

Löpning är förmodligen en av de lättaste sporterna att komma igång med. Allt man egentligen behöver är ett par löparskor. Det kan dock ta uppemot ett par månader för kroppen att vänja sig. Här kommer tipsen på hur man kommer igång med denna enkla men underbara sport.

Komma igång med löpning

Den som börjar från i princip noll bör ta det extra lugnt. Då gäller det snarare att väva in korta joggingturer i en längre promenad. Detta för att låta ligament och senor i benen bli vana vid den nya påfrestningarna. Detta är särskilt viktigt om man väger mycket. Den som är lättare i kroppen och har en historia av att hålla på med olika sporter kan börja med löpningen direkt. Men även här ska man undvika att öka mängden man springer med mer än 10% per vecka, för att inte riskera skador. Det är ganska vanligt att man hör om skador som löparknä och hälsporre, samt andra typer av benskador. Dessa går att undvika genom en kombination av styrketräning och måttlig löpning i början. Förutom ett par bra löparskor är det viktigt att man har bra kläder. Det behöver inte vara särskilt dyra löparkläder man använder. Det viktigaste är att man har kläder man trivs i. Har man tänkt varva promenader med löpning duger ett par vädertåliga fritidsbyxor alldeles utmärkt, och de gör det även enkelt att vistas ute i skog och natur. Man kan även kombinera löpning med en annan sport, såsom padel, för att gå en allsidig träning.

Exempel på löparprogram

Ett bra löparprogram innehåller åtminstone tre olika typer av träningspass. Är man överviktig eller gravid kan det krävas att man tar extra hänsyn till hur man tränar, då kan en bra coach vara på sin plats. Detta förutsatt att man vill bli en bra löpare på flera populära distanser som 5 km, 10 km och halvmaraton. I programmet ingår ett längre pass, vilket vanligen innebär löpturer mellan en till två timmar. Efter långa pass krävs det ordentligt med näring, anpassad för träning. Dessa pass kan löpas i mycket långsam takt. Ett snabbpass där man löper kortare distanser på en bestämd tid får upp farten i benen. Slutligen kan olika typer av intervallpass få upp flåset ordentligt. Ett exempel på intervallpass kan vara 10×800 meter. Då springer man varje 800 meter i rejält tempo. Intervallpass passar dem som har hållit på med löpning ett tag.

total